Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

8 znakova da biste ovo ljeto trebali uložiti u (kvalitetnu) školu programiranja

Mnogi koji danas programiraju puno radno vrijeme i od toga (lijepo) žive nisu naučili programirati u školi ili na fakultetu. Postoji mnogo načina na koje je moguće ovladati ovom vještinom, ali ništa ne može zamijeniti trud koji osoba uloži u proces učenja.

Ali, koje bi to bile zajedničke karakteristike programera i koji su to znakovi koji će ti reći jesi li i ti za tu profesiju i trebaš li uložiti u školu programiranja?

Voliš rješavati probleme

Poanta programiranja je u rješavanju problema. Ono zahtijeva samostalno rješavanje problema, uz obavezno pridržavanje rokova i budžeta.

A kako možeš sa sigurnošću znati voliš li rješavati probleme?

Paa, voliš li igrati strateške igrice, odgonetavati zagonetke, igrati šah i video igrice? Ako je tvoj odgovor: “Da!”, onda bi programiranje moglo biti prava stvar za tebe!

Kreativna si osoba

Uobičajena je pretpostavka, ili mit, kako je programiranje isključivo logička te nimalo kreativna vještina.

Međutim, to nikako nije istina.

Naravno, programiranje jest bazirano na logici, ali neka su rješenja presložena da bi ih se rješavalo isključivo logički. Potrebno je, prije svega, biti inovativan zato što postoji više od nekoliko rješenja za jedan programerski problem.

Dakle, ondje gdje završavaju osnove logike, započinju kreativnost i improvizacija!

Voliš stvarati i graditi

Stvarati i graditi nešto otpočetka je super!

A ako te zanima kako se što izrađuje, kako stvari uistinu rade i ako razmišljaš kako ih poboljšati, savršeni kandidat za programera čuči u tebi!

Interes za izgradnju nečega od nule motivira te da naučiš vještine koje su ti potrebne da te ideje pretvoriš u stvarnost i to te čini budućim programerom.

Zanima te informatika

Voliš čitati o povijesti računala, njihovim počecima, intrigantna ti je cijela teorija oko toga kako su nastali i kako rade.

Super, to je to!

Važno je razumjeti što je već učinjeno, razvijeno i otkriveno. Nema smisla nanovo inovirati nešto što već odlično radi.

Uzimanje u obzir ono što su drugi već otkrili i izgradnja nečeg novog na postavljenim temeljima učinit će te efikasnijim.

Voliš tehnologiju

Ne samo povijest, već i ono što je do sada primijenjeno u znanosti, želiš znati sve novosti o tehnologiji!

Bilo da se radi o najnovijoj verziji pametnog telefona ili računala, fotoaparata, igraće konzole, znaš sve o tome!

Zanima te kako tehnologija može doprinijeti svijetu i osjećaš se motivirano za razvoj inovativnih sustava i proizvoda. Zanima te budućnost i razmišljaš kako možeš doprinijeti budućnosti svojim tehnološkim znanjem.

Trebamo li nastavljati nabrajati? I mi mislimo da ne. 🙂

Timski si igrač

*Programiranje zahtjeva jako puno timskog rada. *

Kod je potrebno konstantno pregledavati i dorađivati s timom kako bi zadovoljio standarde izvrsnosti te kako bi radio bez grešaka.

Bez obzira radiš li s timom u tvrtki ili kao freelancer za različite klijente, moraš znati kako kvalitetno surađivati s ljudima. Moraš znati primiti (konstruktivnu) kritiku te čuti prijedloge drugih ljudi.

Ali, s druge strane, moraš znati dobro prezentirati svoje mišljenje i argumente drugima. Moraš moći objasniti kako i zašto je nešto napravljeno kako bi te i drugi shvatili.

Dobro pamtiš i paziš na detalje

U ovom poslu, biti šlampav nije opcija. Sve je u detaljima, u onim najsitnijim detaljima. Čak i ako propustiš samo jednu jedinu točku u kodu, to može promijeniti uspješan kod u potpunu katastrofu.

Osim toga, kada programiraš, neki problemi se na prvi pogled mogu činiti potpuno nepovezanima. Ali, ponekad se može pokazati da je stvarnost potpuno drugačija.

Ako dobro promisliš kako pristupiti jednom konkretnom problemu, možda će ti neko rješenje iz prethodnih iskustava biti korisno i pomoći će ti da riješiš ovaj novi problem.

Kad si programer, moraš znati puno detaljnih informacija u isto vrijeme i moraš uvijek imati na umu kako ti fragmenti međusobno djeluju.

Imaš dovoljno motivacije i strpljenja

Programerom se ne postaje preko noći.

Za to je potrebno jako puno vremena, truda i rada, učenja i strpljenja. Doći će trenutci kada ćeš doći do zida i kada ćeš htjeti odustati, ali moraš biti u stanju premostiti tu zapreku na najbolji mogući način.

Organizacija, upornost i visoka doza motiviranosti moraju biti tvoje najizraženije osobine.

Prije nego što kreneš programirati, moraš znati zašto želiš programirati, koje probleme želiš riješiti, na kakvim projektima želiš raditi i slično. Ti ciljevi su nešto što će ti održavati motivaciju na potrebnoj razini.

Osim toga, čak i kada dosegneš visoku razinu znanja i iskustva, učenje programiranja nikada ne prestaje s obzirom na to da se tehnologije konstantno poboljšavaju i inoviraju. To je ono što programiranje čini izazovnim i uzbudljivim.

ZAKLJUČAK

Kada sve gore navedeno uzmeš u obzir, vjeruješ da imaš osobine koje bi te činile odličnim programerom jednog dana? Ali, kada krenuti?

Upravo sada! Taman kad ono nezdravo sunce upeče, ti se povuci u hlad i kreni s učenjem. Pazi na svoju kožu, imaš samo jednu.

A gdje krenuti?

Upravo ovdje gdje jesi. Prijave za Ljetnu školu programiranja u punom su jeku i čekamo samo tebe.

Od čega krenuti?

Nalaziš se u svim gore navedenim točkama, ali ne znaš točno koji smjer bi bio baš za tebe? Razumijemo te. Skeptičnost je također jedan od znakova da si dobar budući programer. 🙂

Postoji neko opće vjerovanje da, ako si malo više kreativan tip, trebaš krenuti putem frontend karijere.

Fokus frontend programera je kako što izgleda. Frontend programer stvara dizajn koji je prijemčiv ljudskom oku, on se bavi načinom na koji se s jedne opcije prelazi na drugu, on primjerice određuje jačinu boja i usklađenost praznih polja. A to je samo mali dio onoga što zanima frontend programera.

Frontend programeri su krucijalni u svakoj tvrtki jer upravo njihove vještine zadržavaju korisnike na web stranicama i motiviraju ih da kupe nešto, ili ih tjeraju sa stranice.

Ako je to nešto što ti se sviđa, svakako odaberi Frontend programiranje: uvod u HTML i CSS. Kako su mjesta na ovom tečaju ograničena, a već je skoro popunjen, javi nam se što prije.

Znamo, rok je relativno kratak, treba se organizirati. Ali ako ti se to čini imalo izvedivo, prijavi se jer ćeš naučiti programirati stranice kojima nitko ne može odoljeti! Ne moraš vjerovati nama. Pogledaj što o tom tečaju kaže jedna naša poznata influencerica.

Ako još uvijek tražiš neki znak, onda je ovaj blog ovdje za tebe u pravom trenutku! Obećavamo, nismo strašni.

Ono što je strašno jest da na ovom tečaju imamo još samo tri mjesta.

Nastavite sa čitanjem