Blog

Vijesti, inspiracija i savjeti

Zašto bi svaki voditelj projekta trebao naučiti programirati

Zašto bi svaki voditelj projekta trebao naučiti programirati

13.10.2021 Smart Ninja

Ako radite u timu programera, trebali biste govoriti "njihovim jezikom". Evo 5 razloga zašto bi svaki voditelj projekta trebao naučiti programirati. Ili barem razumjeti osnove programiranja.

Izbjegavanje dodjeljivanje zadataka pogrešnim ljudima

Svaki projekt započinje postavljanjem tima i podjelom uloga. Važno je razumjeti tko vam je potreban za obavljanje pojedinih zadataka.

Voditelji projekata koji nemaju znanje o onome što programeri rade donose mnoge pogrešne odluke zbog nedostatka razumijevanja o tome kako je izgrađena web i/ili mobilna aplikacija.

Uzmimo za primjer gradilište. Recimo da su za kopanje rupe u zemlji potrebna dva vozača kamiona i jedan kopač. Ako razumijete svoju industriju, možete izbjeći greške. Nemojte biti tip osobe koja zapošljava tri vozača kamiona ili tri kopača :)

Bolje predviđanje rokova projekta

Rokovi su najvažnije prekretnice za svakog voditelja projekta. No, rad s programerima može biti vrlo bolan ako ne razumijete koliko stvari mogu potrajati.

Postavljanje nerealnih rokova donosi lošu atmosferu vašem timu, pa čak i vašim klijentima. Kada shvatite kako kodirati i kako proces razvoja softvera funkcionira, znat ćete postaviti realne rokove. Stvari će se brže obaviti, a atmosfera u vašem timu bit će puno bolja.

Kraći sastanci s programerima

Voditelji projekata obično su u toku sa svime što se događa s projektom kroz organizaciju tjednih i dnevnih sastanaka. Ali morate shvatiti da svaki sastanak oduzima dragocjeno vrijeme razvoju softvera.

Nemojte nas krivo shvatiti. Sastanci su vrlo važni. No, još je važnije da su ti sastanci produktivni i da ne gubite vrijeme. Voditelj projekta koji ne govori "IT jezik" provesti će mnogo više vremena pokušavajući razumjeti teme i pitanja o kojima se razgovaralo tijekom sastanka.

Nemojte biti voditelj projekta kojima treba objašnjenje o svakoj sitnici.

Odabir pravog tehnološkog stacka

Trendovi u IT svijetu brzo se mijenjaju. Voditelj projekta, koji je obično veza između programera i klijenta mora razumjeti što je najbolje za klijenta. Čak i ako klijent to još ne zna.

Uvijek biste trebali slušati svoj IT tim pri ovakvoj odluci. Odabir pogrešnog tehnološkog stacka (poput jezika za kodiranje i okvira) može vas u konačnici skupo koštati.

Voditelj projekta koji se razumije u IT mnogo bolje donosi takve temeljne odluke i može ih jasno objasniti klijentima kada je to potrebno.

Manje izmjene napravite sami

Zamislite ovo: Vaš je projekt dovršen. Rok je ispoštovan. Vaš IT tim osjeća se izvrsno u pogledu posla koji je obavio, a vaš klijent je oduševljen gotovim proizvodom. Sve je odlično.

Mjesec dana kasnije klijent vam šalje mail o manjoj promjeni na web stranici. Pomislite: "Dovraga!" - vaš je tim već prešao na sljedeći projekt i trenutno su jako zaposleni.

Što napraviti? Zamislite da posjedujete vještinu da sami napravite ovu manju promjenu. Brzo rješavanje problema s klijentom i njihovo nepromijenjeno zadovoljstvo. Također, linija vlastitog koda sada je dio tog projekta. Koji osjećaj! :)

U SmartNinji smatramo kako bi svaki voditelj projekta, koji radi s programerima, trebao naučiti barem neke osnove programiranja. Da bismo to postigli, nudimo odličan kratki tečaj pod nazivom Programiranje za početnike - Python koji je izvrstan način za početak. Proučite tečaj i prijavite se već danas! ;)

smartninja python project management projektni menadžment projektni menadžer smartninja tečajevi programiranje za početnike project manager

Pogledaj naše tečajeve

Hakiranje i internetska sigurnost (Online)

Hakiranje i internetska sigurnost (Online)

Zagreb 06.12.2021

Naučite najčešće tehnike hakiranja i kako se zaštiti na internetu. Tečaj je pogodan za početnike.

već od 1199,00 HRK

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na naš newsletter!