Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

SmartNinjina instruktorica Zrinka: Programiranju treba dati vremena da te ‘omađija’

Našoj ekipi iskusnih instruktora nedavno se pridružila Zrinka Ratković.

Zrinka radi kao profesorica informatike i stručnih predmeta u gimnaziji i strukovnoj školi za web dizajn, tako da ima bogato iskustvo u prenošenju znanja, a trenutno svoju ljubav prema Pythonu prenosi svojoj prvoj grupi budućih SmartNinja, koji su posljednje ljetne dane odlučili provesti u svladavanju osnovnih koncepata programiranja.

Sa Zrinkom smo malo popričali, a otkrila nam je kako je to bilo studirati na FER-u, tadašnjem ETF-u, još početkom devedesetih, zašto obožava Python, ali i kako je kratko vrijeme razmišljala o karijeri automehaničarke.

Zrinka, odakle tvoja ljubav prema tehnologiji?

Nisam nikada o tome razmišljala… s time se valjda rodiš? Jedna od najranijih fascinacija bila mi je blagajna u dućanu – ono kako teta prodavačica tipka po njoj, a blagajna proizvodi zvukove, nešto računa, ispisuje brojeve, otvara ladicu… Nešto kasnije htjela sam biti automehaničar. 🙂 Doduše, u srednjoj školi sam se jako kolebala između glazbene akademije, pedagoške akademije i studija informatike, a informatika je pobijedila samo zato što sam se za taj prijemni morala najmanje pripremati…

Diplomirala si na ETF-u još 1993., pretpostavljam da je žena tada bilo mnogo manje na fakultetu nego danas. Kako je to izgledalo tada? 

Varaš se! Nismo ni tada bile u nekoj teškoj manjini, pogotovo na određenim smjerovima… Čak bih se usudila reći da danas manji postotak djevojaka iz npr MIOC-a odlazi na FER nego u moje vrijeme. Onda se manje pričalo o jednakosti, a bile smo jednakije nego što smo to danas.

Što, po tebi, trebaju znati oni koji se žele upustiti u svijet programiranja? 

Da se programiranje ne može naučiti ‘preko noći’. Programiranju treba dati vremena da te ‘omađija’. U početku treba biti znatiželjan i uporan. Zadajte sami sebi neke praktične probleme i bacite se na programiranje rješenja. Gdje god zapnete, što god da vas muči, odgovor uvijek možete naći na Internetu. Online resursi podrške su neiscrpni, a globalna zajednica developera je jedno krasno pleme koje će vas rado prigrliti ako to želite.

Zašto je Python dobar izbor za početnike? Koje još jezike voliš? 

Uh, ne daj mi da krenem hvaliti Python! ☺ Najkraće rečeno, to je vrlo moćan jezik, a istovremeno mu je sintaksa jako elegantna i čitljiva (intuitivna) pa se lako uči.
Python je nevjerojatno široko primjenjiv, može se reći da je univerzalan: naći ćete ga u web aplikacijama, u grafičkim sučeljima, u servisima za distribuciju audio i video sadržaja, a isto tako i u područjima podatkovne znanosti i strojnog učenja.
I na kraju, Python je programski jezik otvorenog koda, i samo ta kultura dijeljenja i snažne međusobne podrške unutar zajednice developera zapravo je sasvim dovoljan razlog da čovjek svim srcem zavoli Python.

Simpatiziram JavaScript koji se isto lako uči, a postiže sjajan efekt – interaktivnost web stranice.

Na faksu mi je bilo zabavno programirati u asembleru; magičan je osjećaj koristiti jezik na razini arhitekture računala, kao da imaš privilegiju ući u neki zabranjeni svijet i tamo pokazati kako se snalaziš…

Kako bi sebe opisala kao instruktoricu/profesoricu? Što je najvažnije kod prenošenja znanja drugima?

Rekla bih da puno tražim, ali puno i dajem. Ponosna kad mi prilijepe etiketu ‘stroga ali pravedna’.
Mislim da onaj tko prenosi znanje mora biti uvjerljiv, a da bi bio uvjerljiv moraš biti iskren i svoj – nema glumatanja. Jako je važna ta međuljudska komponenta u transferu, treba znati uspostaviti kontakt. U poučavanju na daljinu taj je zadatak postao pravi izazov…

Čime se baviš kad ne educiraš?

Puno vremena provodim na otvorenom, brda su mi drugi dom. Dok nema snijega planinarim ili penjem stijene, a najsretnija sam kad zabijeli pa mogu ispod kreveta izvući svoj snowboard… Puno sam i na biciklu, to mi je svakodnevno prijevozno sredstvo, a prošlo sam ljeto dopedalirala i do mora. Uglavnom sam u pokretu, time vjerojatno kompenziram sve to silno vrijeme provedeno sjedeći za računalom.

Upoznaj i naše druge instruktore, majstora baza podataka Igora i još jednog ljubitelja i predavanja i programiranja, Marija, a baci i oko na to koje tečajeve oni trenutno vode. 🙂

Nastavite sa čitanjem