Blog

Vijesti, inspiracija i savjeti

Mogu li dobiti posao kodiranja nakon tečaja kodiranja?

Mogu li dobiti posao kodiranja nakon tečaja kodiranja?

25.03.2019 Dorotea Dadić

Na ovo pitanje može se dati kraći i duži odgovor.

Kraći odgovor

Kraći odgovor glasi: da, ali to ne vrijedi za sve.

Duži odgovor

Duži odgovor objašnjava zašto to ne vrijedi za sve. Krenimo.

Recimo da još ne znate kodirati, ali se u tome želite okušati i računate da ćete nakon toga moći dobiti posao u struci.

Pa, hoće li vam pohađanje tečaja kodiranja pomoći u dobivanju posla kodiranja?

Kao što smo već rekli, da, ukoliko su sljedeće tri točke zadovoljene:

1. Imate inženjerski način razmišljanja

Inženjerski način razmišljanja znači da vi volite rješavati probleme, posebice one tehničke naravi. Ali kako možete znati razmišljate li ovako? Jeste li voljeli rastavljati svoje igračke da vidite kako rade kada ste bili dijete? Pitate li se često kako stvari rade iznutra? Ako da, postoji velika šansa da imate inženjerski način razmišljanja. Međutim, ljudi često ne mogu zasigurno znati. Stoga je najbolje rješenje probati i vidjeti. Učenje kodiranja dat će odgovor na ovo pitanje.

2. Imate dobre navike u radu i učenju

Da biste zaista naučili dobro kodirati, morate imate dobre navike u radu i učenju. Također morate kreirati puno vlastitih projekata da biste dobili na kilometraži, što zahtjeva dobre radne navike. Osim toga, konstantno morate učiti nove stvari kako biste se poboljšali. Čak i kada dobijete posao, učenje ne završava. IT je promjenjiva struka pa svake godine morate učiti nove stvari. Ako volite učiti nove stvari, snaći ćete se.

3. Zapravo uživate u kodiranju

Možda će zvučati šokantno, no neće svatko tko ima inženjerski način razmišljanja i dobre radne navike voljeti kodiranje. Kao i s inženjerskim načinom razmišljanja, teško je razabrati uživate li u kodiranju prije no što doista počnete. Stoga krenite s kodiranjem i procijenite. No, postoji kvaka. Doista je važno KAKO naučite kodirati. Znam ljude koji su učili kodirati u školi te na kraju zamrzili kodiranje jer su učitelji bili užasni (ili, radije, imali su užasne društvene vještine). Drugi su pokušali naučiti kodirati pomoću knjiga koje nisu objasnile osnove na početnicima prikladan način. Stoga ne odustajte prebrzo od kodiranja, radije nađite nove načine učenja ako Vas trenutni ne zadovoljava (govorim iz vlastitog iskustva).

Zaključak

Ukoliko ispunjavate ova tri zahtjeva nakon završetka tečaja kodiranja, imate poprilično dobre šanse za dobivanje posla.

Kao primjer pogledajte ove intervjue s našim bivšim studentima:

Dobivanje bilo kojeg posla je već samo po sebi izazovno. To zahtjeva drukčiji set vještina, i to više društvenog nego tehničkog karaktera. O tome ćemo pisati u idućim blog postovima. Nastavite nas pratiti 

Prijavi se na naš newsletter!