Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Kako uvjeriti svog šefa da plati vaš IT tečaj

Zaposlenici s IT vještinama postaju sve dragocjeniji tvrtkama. Tehnologija će utjecati na mnoge poslove današnjice na ovaj ili onaj način. 800 milijuna poslova do 2030. bit će u opasnosti zbog automatizacije. No, nema mjesta za strah, još uvijek ima vremena za prilagodbu. Što možete učiniti danas? Naučite IT vještine koje će biti korisne vama i vašem poslodavcu. Ovo je korak po korak vodič o tome kako uvjeriti svog šefa da plati vaš IT tečaj.

Korak prvi: Koje vještine želite naučiti?

Prvo, morate razmisliti o tome koje vas vještine zanimaju. Uživate li u rješavanju problema? Volite li savladavati komplicirane stvari? Odlično, programiranje je možda prava vještina za vas! Jeste li analitičar? Volite li brojeve i podatke? Odlično, tečaj SQL-a i baza podataka su možda baš za vas. Što sa sigurnošću na Internetu? Brine li vas sigurnost podataka vaše tvrtke? Krenite na tečaj Hakiranja i sigurnosti na Internetu i naučite kako zaštititi podatke vaše tvrtke.
Razmislite o tome da pozovete kolegu da vam se pridruži na tečaju. Tako će pohađanje tečaja biti zabavnije, a po završetku možda vi vaš kolega možete zajedno iskoristiti novostečene vještine za nove projekte na poslu. Više kolega je zainteresirano? Odlično, mnoge IT obrazovne tvrtke također prakticiraju trening kod kuće kako bi vam bilo još pogodnije.

Korak drugi: Pripremite se za prezentaciju vašem šefu

Pronađite tečaj i istražite

Prvo pitanje koje većinom možete očekivati bit će vezano uz cijenu tečaja i alternative. Istražite i pokušajte naći alternativne tečajeve. Svakako nemojte uspoređivati samo cijene. Pokušajte pronaći svjedočanstva i recenzije drugih klijenata. Ovo je važno. Pokušajte naći najbolji kompromis između cijene i kvalitete.

Kako ovo koristi vašem šefu (ili tvrtki)?

Razmislite o tome kako biste mogli iskoristiti nove vještine u svakodnevnim poslovnim zadacima. Ovdje su neki primjeri:

  • Brži izvršetak zadataka
  • Prenošenje novih vještina na vaš tim
  • Prihvaćanje više odgovornosti
  • Nove vještine otvaraju vrata novim projektima i mogućnostima u koje biste se mogli uključiti
  • IT tečaj vam omogućava da držite korak s novim trendovima u industriji, poput sigurnosnih prijetnji i novih softwarea

Zapišite i sjetite se ovoga kada vas šef upita o povratku ulaganja (ROI).

Korak treći: Prezentacija

Tko je stvarni šef ili kome trebate prezentirati?
Tko u vašoj tvrtki odlučuje o plaćanju vašeg IT tečaja? Tko rasuđuje? Je li to CEO tvrtke? Je li to netko iz ljudskih resursa? Dobro razmislite o ovome. Ako niste sigurni, upitajte kolege. Važno je da pristupite pravoj osobi koja će dati konačno DA ili NE.

Prezentacija: Osobno ili putem maila

Kako trebate pristupiti ovome? Osobno ili putem maila? Ovo ovisi o Vašoj uobičajenoj komunikaciji sa šefom. Ako svakodnevno pričate sa šefom, pokušajte mu/joj nasamo prezentirati ideju. Radi se o puno informacija odjednom, stoga uvijek popratite prezentaciju s mailom. U popratnom mailu ponovite mu/joj važne informacije:

  • koji biste tečaj željeli pohađati
  • koliko košta i kada počinje
  • kako ćete povratiti ulaganje
  • završite mail s pozivom na akciju – kada možete očekivati njegov odgovor (odobrenje)?

Zadnja točka je važna. Nemojte dopustiti da vaš zahtjev bude predugo na čekanju. Recite svom šefu kada biste se trebali prijaviti da biste dobili sniženu cijenu za ranu prijavu. Ovo je datum kada vaš šef mora donijeti odluku. Nastavite ga podsjećati na ovo.

Email

Ako je vaš šef prezaposlen ili ako biste se osjećali ugodnije da mu pošaljete ovaj zahtjev putem maila, ovdje je primjer koji možete iskoristiti:
„Pozdrav (Ime),
Mislim da bismo trebali imati nekoga u timu tko bi učio o SQL-u i bazama podataka. Znamo da je Ivan stručnjak, ali nije uvijek dostupan. Osobno sam uvijek bio zainteresiran za ovakve stvari, stoga bih volio pohađati tečaj SQL-a i baza podataka u IME GRADA. Već sam pronašao tvrtku koja nudi sveobuhvatni program treninga o ovome. Detalji su ispod:

  • Ime tvrtke: _ i link stranice
  • Lokacija tečaja i datumi:
  • Nastavni plan: link na tečaj
  • Cijena: cijena po osobi

Mislim da bi ovaj tečaj također bio koristan za IME KOLEGE #1 i IME KOLEGE #2. Već sam pričao s njima o tome i zainteresirani su. Možda bismo ovu ideju mogli prezentirati na sljedećem sastanku i vidjeti ima li još zainteresiranih. Ako imamo više od 6 ljudi, tvrtka bi mogla napraviti treninge u našim uredima.
Siguran sam da bi nam ovaj tečaj mogao pomoći u svakidašnjem radu s bazama podataka te bi to također oslobodilo Ivana od obaveza. Ovaj trening bi nam također mogao pomoći u razvijanju dodataka koji mogu poboljšati način na koji izvršavamo zadatke te nam omogućiti da više vremena posvetimo važnijim stvarima.
Molim Vas da mi javite što mislite o tome.“

Ako vaš šef ne odgovori, pošaljite popratni mail nekoliko dana kasnije kako biste ga/ju podsjetili. Ne dopustite da predugo čekate na odgovor. Nastavite ga/ju podsjećati na ovo.

Očekujte otpor

Teško je reći kakvu povratnu informaciju možete očekivati od svog šefa, no uvijek je dobro biti pripremljen na niječan odgovor. Očekujte otpor te razmisllite kako možete opravdati svoj zahtjev. Ovdje je nekoliko mogućih pitanja koje bi Vam šef mogao postaviti:

  • Hoće li tečaj utjecati na vaše svakodnevne zadatke?
  • Koliko dugo vas neće biti u uredu?
  • Hoćete li dati otkaz nakon završetka tečaja?
  • Očekujete li da ćemo vas unaprijediti ili vam dati povišicu nakon ovoga?
  • Zašto toliko košta?
  • Zašto bi tvrtka trebala ovo odobriti? Kakvu korist mi imamo od toga?

Sretno! 

Nastavite sa čitanjem