Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Je li programiranje teško?

Često nas pitate o našim trenutnim tečajevima, nastavnim planovima i programima te organizacijskim stvarima, poput rasporeda predavanja i sl.

Međutim, u naš inbox nedavno je stiglo jedno vrlo zanimljivo, nešto općenitije pitanje. A ono je glasilo:

“Je li programiranje teško?”

Ovo je bio naš odgovor:

“Kao i kod svake druge vještine ili komptenecije, sve se svodi na to sviđa li vam se to nešto ili ne. Ako vam se sviđa to što učite, neće vam biti jako teško.”

Naravno, uvijek postoje dani kada ćete biti umorni te kada vam ni vaše omiljene aktivnosti neće biti zanimljive, osim ako je riječ o spavanju ili odmaranju. Međutim, to bi trebao biti privremeni osjećaj.

Ponekad ćete naići na malo veću prepreku tijekom procesa učenja i bit će vam potrebno nešto više vremena i truda da je prevladate.

Zbog toga ćete potencijalno dobiti osjećaj kako je nešto teško. U početku, prepreke su učestalije, no s vremenom one postaju sve lakše.

A kako znati trebate li se uopće upuštati u avanturu učenja programiranja? Odgovor na to pitanje čeka vas u nastavku ovog bloga.

Supermoći

Ljudi se nerijetko na programiranje referiraju kao na posjedovanje supermoći.

To i nije baš toliko daleko od istine jer programiranje pomaže u izražavanju kreativnosti, a dobro će doći i u rješavanju mnogih problema koji nas okružuju.

S obzirom da je svijet u kojem živimo sve više digitaliziran, oni koji razumiju barem koncepte programiranja zasigurno će se bolje snaći od onih koji ih ne poznaju i zaziru od digitalnog.

Uz programiranje, možete postati jedan od graditelja modernog svijeta, a ne samo njegov korisnik.

Nakon što naučite programirati, možete odmah početi koristiti svoje novostečene vještine i oplemeniti vlastitu svakodnevicu. Jedna uobičajena stvar koju programeri rade jest automatiziranje gomile dosadnih i repetitivnih zadataka.

Primjerice, ako svakoga dana trebate proći kroz desetke različitih web stranica kako biste prikupili određene informacije, možete stvoriti program koji će to učiniti umjesto vas.

Štoviše, program koji stvorite svojim novostečenim znanjem bi to mogao učiniti znatno brže, u svega nekoliko sekundi, a može prezentirati prikupljene informacije na jasan i strukturiran način.

Čovjek koji je automatizirao vlastiti život

U redu, možda smo malo prenapuhali ovaj podnaslov kako bismo dobili na dojmu, osoba o kojoj ćemo govoriti nije automatizirala cijeli svoj život, ali je automatizirala većinu zadataka i to na način da onome tko ne zna programirati to uopće ne bi palo na pamet.

Ovo je istinita priča o programeru koji je automatizirao neke od svojih interakcija s kolegama, šefom, pa čak i sa suprugom!

Nakon što je programer o kojem govorimo napustio posao u jednoj IT tvrtki, njegovi suradnici pronašli su pregršt zanimljivih računalnih programa na njegovom radnom računalu. Pregršt programa koji su mu pomogli da automatizira zadatke koji se ponavljaju.

Primjerice, ako se nije prijavio na radno računalo do 8:45 ujutro, računalo bi automatski poslalo poruku njegovom šefu i odabralo nasumični izgovor u kojem objašnjava zašto ne može doći na posao taj dan i zašto će raditi od kuće. Na popisu je bilo mnogo mogućih isprika, od puknute cijevi do trovanja hranom.

I vi možete pronaći ovaj mali, ali vrlo snažan program upravo ovdje.

Izradio je on i sličnu automatsku skriptu za slanje nasumičnih isprika svojoj supruzi, ali u slučaju da je aktivan na radnom računalu iza radnog vremena.

Možemo reći da ste već dovoljno upoznali ovog stanovitog programera, tako da već i sami možete lako pretpostaviti kako nije volio čekati ništa, pa niti kavu. Zbog toga je hakirao uredski aparat za kavu.

Naime, u uredu su imali pametan aparat za kavu, što znači da se mogao spojiti na internet. Naš protagnosti napisao je skriptu koja mu je pomogla pokrenuti aparat dok bi on još sjedio za svojim radnim stolom.

Naime, točno je znao koliko mu vremena treba da dođe do aparata za kavu, tako da nije gubio vrijeme čekajući pored aparata, već je stigao u pravo vrijeme, kada bi kava bila gotova.

Jedino što (još) nije mogao automatizirati je bilo to da kava dolazi njemu za stol, a ne obrnuto.

Još jedan zanimljiv program koji je napravio pomogao mu je u interakciji s kolegom koji mu se i nije pretjerano sviđao.

Kolega Kumar je, naime, bio pomalo nespretan i ponekad bi pokvario nešto u bazi podataka tvrtke, pa je često tražio od junaka naše priče da mu pomogne riješiti problem i vratiti bazu podataka.

Upravo zbog toga, naš dovitljivi programer stvorio je program koji je provjeravao njegovu pristiglu poštu. Kada bi stigao e-mail od Kumara, program bi provjeravao sadržaj njegove poruke.

Ako bi poruka sadržavala riječi poput “oprosti”, “pomoć” i “pogrešno”, program bi automatski vratio bazu podataka u prvotno stanje i poslao odgovor Kumaru:
“Nema problema, baza je popravljena, budi oprezniji sljedeći put.”

Ovdje možete pronaći taj program.

Nećete znati, osim ako ne pokušate

Kao što možete vidjeti, vještina programiranja može vam pomoći da automatizirate mnoge stvari. Vi ne morate ići u ekstreme u kakve je otišao junak ove priče, ali zasigurno postoje mnogi aspekti vašeg života, bilo na poslu ili u privatnom životu, u kojima radite neke dosadne repetitivne zadatke i koje bi lako mogao obaviti računalni program.

Takav program bi vam oslobodio vrijeme za obavljanje važnijih stvari ili bi vam omogućio više slobodnog vremena za uživanje.

No, da se mi vratimo na naše izvorno pitanje – Je li programiranje teško?

Programiranje nije teško, ako uživate u njemu.

Također, ne morate se profesionalno baviti programiranjem. Možete ga koristiti kao praktičnu vještinu koja vam pomaže brže dovršiti kakav zadatak ili nešto automatizirali.

Ali kako znati hoćete li uživati u programiranju ili ne?

Jednostavno! Pokušajte!

Uskoro startamo s tečajem koji bi vas mogao naučiti kako da automatski analizirate more podataka i izvlačite zaključke iz tih podataka. Također automatski.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Nije!

Nastavite sa čitanjem