Blog

Vijesti, inspiracija i savjeti

Je li prekasno da naučim programirati?

Je li prekasno da naučim programirati?

02.08.2022 Smart Ninja

Ovo pitanje dobivamo (pre)često.

Naš odgovor je uvijek isti: nije prekasno i nemate previše godina! A imamo i dokaz za to.

Ali najprije, zašto uopće o učenju razmišljamo u okvirima godina?

Ne tako davno, cjeloživotna karijera bila je uobičajen životni put svakog od nas.

Uobičajen životni put izgledao je tako da smo išli u školu, stekli određeno zvanje poput automehaničara, elektrotehničara, medicinske sestre, pilota, liječnika itd. Što god naučili u školi, time smo se bavili ostatak života.

Količina znanja koju smo trebali steći bila je najveća na početku našeg života, a ta količina opadala je proporcionalno s našim godinama.

Iz godine u godinu savladavali smo sve manje novih vještina i znanja jer smo postojali sve stručniji u područjima svoje profesije i jednostavno više nije postojalo toliko toga novoga za naučiti.

Postali bismo stručnjaci u svom području, stekli bismo dobru reputaciju i povjerenje te smo se osjećali potpuno ugodno u vlastitoj zoni komfora.

Učenje je bilo za mlade.

Ali stvari su se promijenile.

U današnjem svijetu brzorastuće tehnologije, ne možete biti sigurni niti u to hoće li vaš posao postojati za 10 godina, a kamoli hoćete li se njime baviti ostatak svoga života, ili barem do mirovine.

Upravo iz tog razloga, cjeloživotno učenje i mijenjanje karijera postali su novo normalno, a mit da se staroga psa ne može naučiti novim trikovima treba ostati u prošlosti.

Zašto?

Zato što cjeloživotno učenje nije samo nešto što će pomoći vašoj karijeri ili kućnom budžetu. Ono će pomoći i vašem zdravlju i vitalnosti. Ljudi koji uče nove stvari u starijoj dobi ostaju mentalno zdraviji i vitalniji znatno duže od onih koji to ne čine.

Vratimo se na početak i na vaše pitanje je li prekasno da naučite programirati.

Kao što smo već zaključiti, programirati možete naučiti bilo kada.

Kako znamo? Kolega instruktor nam je nedavno govorio kako je na njegovom prošlom radnom mjestu imao kolege koji su počinjali učiti programirati u kasnim tridesetima, a jedan od njih u tu se avanturu upustio u pedesetima. Kolega kaže kako je bio jedan od najboljih programera u tvrtki!

U SmartNinji gotovo polovina polaznika ima između 30 i 40 godina.

S posebnom dragošću se sjećamo jednog veselog pedesetogodišnjeg računovođe koji je odlučio naučiti programirati kako bi svojim klijentima mogao ponuditi izradu web stranica. Naime, sve više klijenata ga je počelo ispitivati ima li preporuku za nekoga tko bi im izradio web stranice. Prepoznao je dobru priliku za širenje posla te je odlučio preporučiti samoga sebe!

Nikada nije kasno za naučiti programirati Izvor: Pexels

Grupa u kojoj je bio spomenuti gospodin bila je izrazito raznolika - od studenata u ranim dvadesetima do roditelja u tridesetima i četrdesetima. Ali naš računovođa, koji je bio najstariji u grupi, bio je najbolji.

Dakle, godine nisu važne. Vaš stav prema učenju jest.

Ako i vi, kao i heroj ove naše priče, želite biti u stanju izraditi web stranicu za sebe ili nekog svog klijenta: na odličnom ste mjestu u idealno vrijeme. Uskoro krećemo s tečajevima Web development 1 i Web development 2.

Dobrodošli ste svi, od 7 do 77! Dobrodošli ste ako imate i više od 77, tako samo glasi uzrečica :D

je li prekasno da naučim programirati prekasno za programiranje smartninja smartninja škola programiranja

Pogledaj naše tečajeve

SQL i baze podataka 1

SQL i baze podataka 1

Online 17.10.2022

Izrada i planiranje baza podataka jedna je od najvažnijih vještina u razvoju informatičkih proizvoda. Prijavi se i nauči je!

već od 1299,00 HRK

Prijavi se na tečaj
Programiranje za početnike

Programiranje za početnike

Online 01.11.2022

Naučite temelje programiranja i postanite programer! Ovaj tečaj koristi jedan od najpopularnijih jezika za programiranje, Python.

već od 1399,00 HRK

Prijavi se na tečaj

Prijavi se na naš newsletter!