Odaberite naš najprodavaniji tečaj! Web Development 1
ODABERI TEČAJ
POČINJEMO USKORO: Web Development 1
Pogledaj više

Iskustvo polaznika – Koja je razlika između live online tečajeva i tečajeva na edukacijskim platformama?

Muči li te odluka kakvu vrstu online tečaja izabrati? Kako znaš kakav stil predavanja će ti odgovarati, ako nemaš prethodnog iskustva?
U pomoć nam je pritekao Matej, bivši polaznik SmartNinje, koji je odlučio promijeniti struku i prošao više tipova online tečajeva. Za nas je sažeo svoje dojmove i savjete
🙂

Koja je uopće praktična razlika između snimljenog tečaja na edukacijskoj platformi, poput recimo Udemyja, i online SmartNinja tečaja uživo? Što mi se više svidjelo i što je bilo korisnije? Mislio sam da bi bilo zanimljivo podijeliti svoja iskustva s onima koji također razmišljaju o nekom obliku obrazovanja u domeni programiranja, baza podataka ili slično.

Prerecorded (snimljeni) tečajevi na edukacijskim platformama

Ono što mi se jako svidjelo kod tih tečajeva je kvaliteta i iskustvo predavača. Dobro ocijenjene tečajeve često vode ljudi koji pripadaju najboljim stručnjacima unutar svog područja i obično imaju veliko iskustvo predavanja. Brojni primjeri iz prakse, dobro razrađena objašnjenja i teorijska pozadina ostavljaju dojam prisustva predavanju s nekog dobrog sveučilišta.

Sama predavanja su vrlo dobro strukturirana, podijeljena po poglavljima i kratkim lekcijama te dostupna – bilo kada. U dnevni raspored lako je ugurati bar jednu lekciju od 10-20 minuta. Predavanja sam gledao na poslu, na mobitelu, predvečer na računalu – kad god sam bio motiviran. Što nas dovodi do prvog problema – motivacija.

Nakon prvobitnog ushita i entuzijazma koji traje tjedan, dva dana – najveći problem bio je nastaviti držati tempo od nekoliko sati učenja tjedno. Koliko god glupo zvučalo, bilo je potrebno uložiti određeni trud i sjesti za računalo u slobodno vrijeme kako bih pogledao lekciju ili napisao zadaću. Manje tečajeve sam uspješno završavao, ali oni veći su pretstavljali izazov. Moram priznati da najveći među njima nisam nikada završio do kraja. Podsjetnik 80% Finished još uvijek krasi početnu stranicu jedne od navedenih platformi kad god ju otvorim.

Moguće je dobiti i odgovore na pitanja vezana uz lekcije ili zadaće. Nakon ostavljenog komentara, često prvo dođe odgovor jednog ili više supolaznika i uz malo sreće, nakon kojeg dana i od predavača. Čekanje odgovora predavača nije pomoglo mojoj unutarnjoj motivaciji i često sam odgađao sljedeću lekciju dok nisam dobio odgovor. Odgovori drugih polaznika često su dobri, ali ostavljaju zrno sumnje jesu li potpuno točni ili ne daju dovoljno dobro objašnjenje.

Velika prednost ovakvog načina obrazovanja je i cijena. Tečajevi su vrlo često u cjenovnom rangu stotinjak do nekoliko stotina kuna. Cost benefit kvalitete materijala i predavača u odnosu na cijenu je vrlo dobar, pogotovo ako se tečaj kupi na skoro uvijek dostupnim rasprodajama.

SmartNinja tečajevi

Imao sam priliku pohađati dva SmartNinja tečaja. Oba su vodili predavači iz Hrvatske, s iskustvom u predavanju studentima i/ili radu u samoj industriji. Iako su predavanja bila manje atraktivna nego kod predavača s edukacijskih platformi, bio sam vrlo zadovoljan. Također su navodili primjere iz prakse i s nekih drugih tečajeva.

Predavanja su strukturirana, ali pošto nisu snimljena i “režirana” ne prenese se ista količina informacija u vremenskoj jednici. Iako je manje “efikasan”, takav tip predavanja mi je bolje odgovarao. Također, sudionici mogu utjecati na smjer ili tempo kojim će se predavanje nastaviti. Predavači potiču polaznike na sudjelovanje što pozitivno utječe na koncentraciju i atmosferu.

Sama činjenica da mogu aktivno sudjelovati u predavanjima te da sam upoznao instruktora i polaznike pomogla mi je da bez većih napora odvojim vrijeme za učenje i zadaće. Grupe nisu velike i atmosfera je vrlo prijateljska. Tečajevi se odvijaju u fiksno vrijeme te sam se lako privikao na taj pravilan ritam učenja. Bilo mi je puno lakše pohađati SmartNinja tečaj nego onaj snimljeni, iako se možda čini kontraintuitivno jer se snimljena predavanja mogu gledati bilo kada.

Instruktori za vrijeme predavanja odgovaraju na pitanja, a zadaće se šalju i redovito pregledavaju. Instruktor u svakoj zadaći polazniku pojedinačno napiše komentare i/ili prijedloge, što je dobar poticaj za redovito i kvalitetno pisanje zadaća.

Cijena SmartNinja tečaja vrlo je prihvatljiva, ali višestruko skuplja od snimljenih na edukacijskim platformama. Osobno bih se svejedno ponovo odlučio za live predavanja u manjim grupama jer su zabavnija, lakše ih je pratiti i završiti.

Nastavite sa čitanjem